Γραφείο Λοιμώξεων

Υπεύθυνες:

  • Παρασκευή Βάρδα, Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc
  • Κωστούλα Μαρία, Επισκέπτρια Υγείας ΤΕ


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-5832534

E- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αρμοδιότητες

Η Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων (ΝΕΛ) αποτελεί καίριο μέλος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) και βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με την Πρόεδρο της Ε.Ν.Λ., σχεδιάζοντας και προτείνοντας μέτρα για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και ελέγχοντας την εφαρμογή τους. Εκτός των άλλων η ΝΕΛ αποτελεί μέλος της τριμελούς Ομάδας Εργασίας και Επέμβασης με στόχο την προώθηση και τον έλεγχο της υλοποίησης των αποφάσεων της Ε.Ν.Λ., την επαγρύπνηση για την εμφάνιση αιφνίδιου προβλήματος που σχετίζεται με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και την άμεση διεκπεραίωση των απαιτούμενων ενεργειών.

Δράσεις

1. Ενίσχυση και παρακολούθηση των πρακτικών φροντίδας του ασθενή από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε συνδυασμό με την παροχή έντυπων οδηγιών ορθών πρακτικών φροντίδας.

2. Επιτήρηση και καταγραφή της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας του νοσοκομείου στην υγιεινή των χεριών.

3. Εποπτεία και παροχή οδηγιών για την ορθή απολύμανση και αποστείρωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, των ιατρικών εργαλείων και των υλικών.

4. Επαγρύπνηση και έγκαιρη παρέμβαση για τη διασφάλιση της λειτουργίας της Κεντρικής Αποστείρωσης και των Χειρουργείων.

5. Περιοδική καταγραφή των χειρουργικών λοιμώξεων.

6. Επιτήρηση βακτηριαιμιών από ανθεκτικά στις καρβαπενέμες Gram αρνητικά παθογόνα, με ταυτόχρονη συμμετοχή στο πρόγραμμα ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.

7. Επιτήρηση συμμόρφωσης στις προφυλάξεις επαφής και κυρίως τον φυσικό διαχωρισμό των ασθενών στα κλινικά τμήματα εκτός ΜΕΘ και μηνιαία αποστολή στοιχείων στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

8. Περιοδική καταγραφή των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

9. Άμεση επέμβαση, καταγραφή και συμμετοχή στην επιδημιολογική διερεύνηση νοσοκομειακής επιδημίας και νοσοκομειακών λοιμώξεων γενικότερα.

10. Καθημερινή ενημέρωση των εργαζομένων, των ασθενών και των συνοδών στο σημείο της φροντίδας σε θέματα που αφορούν την πρόληψη των λοιμώξεων και τη διασπορά πολυανθεκτικών μικροοργανισμών.

11. Άμεση συνεργασία με το Ιατρείο Εργασίας για θέματα που αφορούν την υγιεινή & ασφάλεια των εργαζομένων.

12. Οργάνωση και διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο προσωπικό του νοσοκομείου.

13. Εκπαίδευση σπουδαστών και φοιτητών νοσηλευτικής.

14. Μέριμνα για την συμπλήρωση και αποστολή των δελτίων καταγραφής υποχρεωτικώς δηλούμενων λοιμωδών νοσημάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Κεντρικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο.

15. Γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, τήρηση του αρχείου των πρακτικών της Ε.Ν.Λ.

16. Εποπτεία της καθαριότητας των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων του νοσοκομείου και του τακτικού εφοδιασμού με υλικά καθαριότητας.

17. Επιτήρηση και παροχή οδηγιών ορθού διαχωρισμού, της συλλογής και της μεταφοράς των αποβλήτων.

18. Εποπτεία τήρησης αρχών υγιεινής σε όλες τις διαδικασίες του τμήματος διατροφής (παραλαβή πρώτων υλών, αποθήκευση, παρασκευή, διανομή), σε συνεργασία με τις Επόπτριες Δημόσιας Υγείας (ΕΔΥ).

19. Διεξαγωγή σεμιναρίων που αφορούν την καθαριότητα, την απολύμανση και τη διαχείριση των αποβλήτων σε υπαλλήλους του συνεργείου καθαριότητας σε συνεργασία με τις Επόπτριες Δημόσιας Υγείας (ΕΔΥ).