Μονάδες

1. Τμήμα Νοσηλείας

Η δύναμη της Κλινικής περιλαμβάνει 20 κλίνες.

Α΄ Τμήμα Νοσηλείας, Υπεύθυνος Αναπλ. Καθηγητής Ε. Ρίζος
Β΄ Τμήμα Νοσηλείας, Υπεύθυνος Αναπλ. Καθηγητής Π. Φερεντίνος

2. Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία

 • Ψυχιατρικό Εξωτερικό Ιατρείο

3. Ειδικά Εξωτερικά Ιατρεία

 • Ιατρείο Ψυχιατροδικαστικής,Καθηγητής Α. Δουζένης
 • Ιατρείο Διασυνδετικής Ψυχιατρικής, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ Α. Παπαδοπούλου
 • Ιατρείο Ψυχογηριατρικής, Αναπλ. Καθηγητής Ρ. Γουρνέλλης
 • Ιατρείο Προληπτικής Ψυχιατρικής και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας, Αναπλ. Καθηγητής Ε. Ρίζος
 • Ιατρείο Συναισθηματικών Διαταραχών και Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς, Καθηγητής Π. Φερεντίνος
 • Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, Αναπλ. Καθηγητής Ι. Μιχόπουλος
 • Ιατρείο Αλκοολισμού και Άλλων Ουσιοεξαρτήσεων, Διευθύντρια ΕΣΥ Δ. Τσακλακίδου
 • Παιδοψυχιατρικό Ιατρείο, Επικ. Καθηγήτρια Ι. Γιαννοπούλου
 • Ιατρείο χορήγησης αντιψυχωσικών μακράς δράσης, Καθηγητής Α. Δουζένης
 • Ψυχολογικό Γραφείο (Ι. Θεοδωρίδου, Γ. Καλέμη, Π. Καβάγκα, Π. Κορκολιάκου, Μ.Λ. Ψαρρά,Φ. Κωνσταντοπούλου)
 • Ιατρείο Ομαδικής Ψυχοεκπαίδευσης Διπολικών Ασθενών (Αναπλ.Καθηγητής Π. Φερεντίνος)

4. Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Η Β΄ Ψυχιατρική Κλινική εφημερεύει για επείγοντα περιστατικά σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ.

5. Μονάδα Ψυχιατροδικαστικής*

Υπεύθυνος Καθηγητής Α. Δουζένης

Το Τμήμα Ψυχιατροδικαστικής διασυνδέεται με άλλες δομές (σωφρονιστικά καταστήματα), συλλόγους προστασίας και υποστήριξης αποφυλακισμένων, μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς για τη βία και την κακοποίηση κλπ. Από 1/10/2010 παρέχεται κλινικό έργο στο Ψυχιατρικό Κατάστημα καθώς και στις Φυλακές Ανδρών και Γυναικών Κορυδαλλού, σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη από την Β΄ Ψυχιατρική Κλινική και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την υποστήριξη συνεργατών του Τμήματος Ψυχιατροδικαστικής Κ. Τάσιος (ψυχίατρος) και Γ. Καλέμη και Μ.Λ. Ψαρρά (ψυχολόγοι).
Το τμήμα Ψυχιατροδικαστικής παρέχει υπηρεσίες τηλεματικής ψυχιατρικής σε καταστήματα κράτησης ανά την Ελλάδα (σε συνεργασία με την 2 ΔΥΠΕ)

6. Μονάδα Διασυνδετικής Ψυχιατρικής

Υπεύθυνη Επιμ. Α ΕΣΥ Α. Παπαδοπούλου

Το Τμήμα παρέχει υπηρεσίες διασυνδετικής-συμβουλευτικής ψυχιατρικής σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες Κλινικές του Νοσοκομείου. Το σύνολο σχεδόν των παραπομπών για ψυχιατρική εξέταση εξετάζεται την ημέρα που ζητείται η εξέταση. Προς τούτο γίνονται κατά κανόνα δύο τακτικές επισκέψεις ημερησίως. Ο εφημερεύων Ιατρός της Ψυχιατρικής Κλινικής ενημερώνεται καθημερινά για τα περιστατικά που χρήζουν επανεξέτασης κατά την διάρκεια της εφημερίας του. Η ομάδα της Δ-Σ ψυχιατρικής υπηρεσίας είναι υπεύθυνη και για την νοσηλεία των περιστατικών τα οποία μεταφέρονται στην Ψυχιατρική Κλινική μέσω αυτής.

7. Μονάδα Ψυχοθεραπειών

Υπεύθυνος Αναπλ. Καθηγητής Ρ. Γουρνέλλης

Οι ψυχοθεραπείες αφορούν όλες τις σύγχρονες εφαρμοσμένες μορφές ψυχοθεραπείας (βραχεία ψυχοδυναμικού τύπου, γνωσιακή και συστημική). Πραγματοποιούνται ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με ασθενείς που νοσηλεύονται στην Κλινική. Ψυχολόγοι που συνεργάζονται: Ι. Θεοδωρίδου, Μ.Λ. Ψαρρά και Γ.Καλέμη. Σημαντική είναι δε, η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση στα πλαίσια της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής – Ψυχολογικής Υπηρεσίας, ειδικά σε Μονάδες βαρέως πασχόντων, όπως η Ογκολογική Κλινική, το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα και το Ιατρείο Ειδικών Λοιμώξεων.

8. Μονάδα Ψυχογηριατρικής*

Υπεύθυνος Αναπλ. Καθηγητής Ρ. Γουρνέλλης

Νοσηλευτικό Τμήμα τριών κλινών για ηλικιωμένους ασθενείς με μείζονα ψυχοπαθολογία που χρήζουν νοσηλείας.

9. Μονάδα Πρώτου Ψυχωτικού Επεισοδίου*

Υπεύθυνος Αναπλ. Καθηγητής Ε. Ρίζος

Νοσηλευτικό Τμήμα τριών κλινών για ασθενείς με πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο.

10. Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής*

Υπεύθυνος Αναπλ. Καθηγητής Ι. Μιχόπουλος

Νοσηλευτικό Τμήμα τριών κλινών για ασθενείς με ψυχογενή ανορεξία.

11. Μονάδα Συναισθηματικών Διαταραχών και Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς*

Υπεύθυνος Αναπλ. Καθηγητής Π. Φερεντίνος

Νοσηλευτικό Τμήμα τριών κλινών για ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη, διαταραχές του διπολικού φάσματος που απαιτούν ειδικούς χειρισμούς καθώς και ασθενών με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

12. Μονάδα Νευροψυχιατρικών Περιστατικών – Αλκοολικής Απεξάρτησης*

Υπεύθυνη Διευθυντρια ΕΣΥ΄ Δ. Τσακλακίδου

Νοσηλευτικό Τμήμα τριών κλινών για εξαρτημένους από το αλκοόλ και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες ασθενείς.

13. Παιδοψυχιατρικό Τμήμα

Υπεύθυνη Επικ Καθηγήτρια Ι. Γιαννοπούλου

Εξετάζονται και αντιμετωπίζονται παιδιά με ευρύ φάσμα ψυχοπαθολογίας, όπως ψυχωσικές διαταραχές, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, κ.λ.π. Επίσης, παρέχεται αξιολόγηση και θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας και τις οικογένειές του. Υπάρχει συνεχής και στενή συνεργασία με τη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου μας, όπου καλούμαστε να αξιολογήσουμε και να παρέμβουμε σε περιπτώσεις που οι νοσηλευόμενοι σε αυτήν παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθηματικές δυσκολίες.Συνεργάτης ψυχίατρος Επιμ Β’ ΕΣΥ Γεωργία Τριανταφύλλου, ψυχολόγος: Π. Κορκολιάκου.

14. Ψυχολογικό Τμήμα – Τμήμα Ψυχομετρίας

Υπεύθυνη Γ. Καλέμη

Πραγματοποιούνται ψυχολογικές αξιολογήσεις και ψυχοθεραπείες (ψυχοδυναμική, γνωσιακή, συμβουλευτική, συστημική, υποστηρικτική), όπως και ψυχομετρικές δοκιμασίες, είτε σε εξωτερικούς ασθενείς είτε σε ασθενείς που νοσηλεύονταν στην Κλινική. Για τους νοσηλευόμενους ασθενείς πραγματοποιούνται βραχείες ατομικές συνεδρίες υποστηρικτικού και συμβουλευτικού τύπου με συχνότητα δύο φορές περίπου την εβδομάδα ανά ασθενή. Οι ψυχολόγοι συμμετέχουν στις κλινικές συναντήσεις με τους ασθενείς και παρουσιάζουν τις εκθέσεις στις ψυχομετρικές δοκιμασίες που τους χορηγούνται. Επίσης, υπάρχει καθημερινή παρουσία στην ομάδα διασυνδετικής ψυχιατρικής.

Υπάρχει μακροχρόνια συνεργασία με το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου και του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και με το Μεταπτυχιακό κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ και γίνεται εκπαίδευση στα πλαίσια πρακτικής άσκησης, από το 2012.

15. Τμήμα Εργοθεραπείας

Υπεύθυνες Α. Καλμαντή-Ζ.Χαρίση

Η πρακτική της εργοθεραπείας, σύμφωνα με το σύγχρονο Παράδειγμα, σε σύγχρονες δομές νοσηλείας οξέων περιστατικών εστιάζεται στη βασική έννοιά της, που είναι η χρήση του έργου ως θεραπευτικού μέσου (occupation as a treatment medium). Οι κατευθυντήριες γραμμές (guidelines) σωστής πρακτικής για την ψυχική υγεία προτείνουν ότι τα επίπεδα βίας και επιθετικότητας μπορούν να μειωθούν εφόσον αυξάνεται η συμμετοχή σε δομημένα έργα.

Οι εργοθεραπευτές της Κλινικής συμμετέχoυν σε τακτική βάση στις κλινικές συναντήσεις με τους ασθενείς και κινούνται στους άξονες του ευρύτερου θεραπευτικού πλάνου για κάθε νοσηλευόμενο, όπως αυτό προσδιορίζεται από τη θεραπευτική ομάδα, η οποία θέτει κοινούς στόχους και εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κλινική πρακτική της εργοθεραπείας στην Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική οργανώνεται σε τρείς τομείς:

α) την εξατομικευμένη αξιολόγηση,

β) την εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση και

γ) τις θεραπευτικές ομάδες (Εργοθεραπευτικό Πρωτόκολλο Κλινικής: http://www.attikonhospital.gr/images/data/iatriki/paraiatriko-prosopiko/ergotherapeia ).

Δεχόμαστε φοιτητές από το Τμήμα Εργοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την κλινική τους άσκηση.

16. Κοινωνική Υπηρεσία

Υπεύθυνη Φ. Ζαχαριάδη/Μ.Φραγκοπούλου

Οι μέθοδοι κοινωνικής εργασίας (με το άτομο, την οικογένεια και την κοινότητα) εφαρμόζονται σε περιστατικά των Τμημάτων, Ιατρείων και Μονάδων της Κλινικής. Οι ατομικές συναντήσεις με τους ασθενείς ή/και τα πρόσωπα του υποστηρικτικού περιβάλλοντος έχουν ως στόχο, κυρίως, την εκτίμηση και τη διαχείριση των κοινωνικών-προνοιακών αναγκών μέσω της λήψης κοινωνικού ιστορικού. Η παρέμβαση έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα με σκοπό την κοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία με φορείς ψυχικής υγείας, κοινωνικούς/ ασφαλιστικούς φορείς, υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγους ασθενών/συγγενών και σωματεία. Η Κοινωνική Λειτουργός συμμετέχει σε τακτική βάση στις κλινικές συναντήσεις με τους ασθενείς.

* Οι μονάδες με αστερίσκο είναι μονάδες τριτοβάθμιας και εξειδικευμένης παροχής υπηρεσιών
** Μονάδα μοναδική στην Ελλάδα