Γενικά για το Εργαστήριο

Διευθύντρια Εργαστηρίου Διαγνωστικής Κυτταρολογίας: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θωμοπούλου Γεωργία

email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστορική Αναδρομή

Τα τελευταία 40 χρόνια η Διαγνωστική Κυτταρολογία έχει ενσωματωθεί στη καθημέρα διαγνωστική πρακτική των Δημόσιων και Ιδιωτικών Νοσοκομείων, επειδή προσφέρει γρήγορη, ασφαλή, ανώδυνη και σχετικά χαμηλού κόστους διάγνωση. Όπως επίσης είναι γνωστό, η κυτταρολογική εξέταση κολποτραχηλικών επιχρισμάτων αποτελεί τη μόνη αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξέταση πληθυσμιακού ελέγχου.

Ήταν λοιπόν φυσικό και στον Οργανισμό του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» να προβλεφθεί η σύσταση Κυτταρολογικού Τμήματος. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Τμήματος αποσπάσθηκαν 2 ιατροί κυτταρολόγοι ο κ. Σπυρίδων Σακκάς επιμ. Α’ του Γ. Ν. Νικαίας «ο Άγιος Παντελεήμων», ο οποίος μετά από παραμονή 6 μηνών επανήλθε στο Νοσοκομείο του και η κα Μαγδαληνή Σταματάκη Αν. Διευθύντρια του Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου», η οποία τελικώς μετατάχθηκε στο ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Καθήκοντα Υπεύθυνου Τμήματος ασκήθηκαν από την κα Σταματάκη, η οποία φρόντισε αμέσως για την οργάνωση και ομαλή λειτουργία του Παρασκευαστηρίου με την αντικατάσταση και συμπλήρωση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και την εκπαίδευση των Τεχνολόγων.

Από τον Αύγουστο του 2002 έθεσε σε λειτουργία Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Παρακεντήσεων δια Λεπτής Βελόνης και παράλληλα οργάνωσε το ηλεκτρονικό αρχείο και τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος.

Το Εργαστήριο Διαγνωστικής Κυτταρολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπσιτημίου Αθηνών ιδρύθηκε στις 3 Ιουλίου 2003 με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ. 69379θ/Β1), με Δ/ντή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πέτρο Καρακίτσο.

Το Εργαστήριο με βάση την ιδρυτική απόφαση απαρτίζεται από τις επόμενες ειδικές μονάδες:

  • Διαγνωστικής Κυτταρολογίας
  • Αναλυτικής και Ποσοτικής Κυτταρολογίας
  • Λειτουργικής Κυτταρολογίας
  • Μοριακής Κυτταρολογίας
  • Κυτταρογενετικής της μεσόφασης
  • Τηλεκυτταροδιαγνωστικής.

Σήμερα λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι ειδικές μονάδες του Εργαστηρίου.

Το Εργαστήριο Διαγνωστικής Κυτταρολογίας του ΕΚΠΑ πιστοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2006 κατά ISO9001:2000 (Αριθμός πιστοποιητικού 2006V526, Ημερ/νία Έκδοσης 18/07/2006 ισχύς μέχρι 17/07/2009). Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία όλοι οι εξωτερικοί έλεγχοι για την διατήρηση της πιστοποίησης.